Mijn eerste blog: Schaamte

April 1998, heerlijk voorjaarszonnetje. Een tuinman kwam bij ons. We hadden om 10 uur afgesproken om de plannen te bespreken. Een aardige tuinman kwam binnen. Ik schonk koffie in en we ging buiten zitten. Op het moment dat ik in de tuinstoel ging zitten, knalde ik zo op de grond. De stoel was compleet in elkaar gezakt. De tuinman keek opzij: hield zich in. Ik lachte alles weg en maakte grapjes. Hup Anita, in de benen en omhoog van de grond. Dat was ook nog een klusje en ging niet zo soepel met mijn lijf. Zo hup verdergaan met de plannen voor de tuin.

De hele dag dacht ik wat zou deze man vanavond thuis vertellen? ‘Er zakte toch een dik wijf door de stoel. Het was zo lachwekkend’ Of ‘Vandaag heb ik wat meegemaakt. Deze vrouw was zo dik, die kon ook niet zomaar weer op staan. Wat een dikkerd was deze vrouw, ze zakt zelfs door haar eigen tuinstoel.’ Of zou hij hebben gezegd: ‘Vanmorgen gebeurde er wat ongemakkelijks een dikke vrouw zakte door de tuinstoel. Ik wist niet hoe ik moest reageren.’

Hoe het ook was, ik schaamde me diep. Ik was eigenlijk erg verdrietig, vond me zelf ook maar een kluns en zielig tegelijk. Vertelde dit aan niemand en wou er niet meer bij stilstaan. Hup, verder gaan. Ik herken in dit voorbeeld iets wat ik vaker bij dikke mensen zie en herken.

Niet bij je eigen gevoelens willen zijn. Het is te confronterend. Het is te schaamtevol om te erkennen dat ik door mijn overgewicht er door gezakt was. En feitelijk erkennen dat ik te zwaar, was is ook moeilijk. Ik zou zelfs liever denken ‘Ach het ligt ook aan de tuinstoel. Die was oud’. Zo hoef ik niet zo stil te staan bij het gevoel wat mijn overgewicht mij eigenlijk geeft.
Het is fijner om naar andere dingen te kijken en dan ga je bij je eigen ongemak weg. Logisch.


Ik denk dat het leren kijken naar jezelf hoe jij met je eigen overgewicht omgaat. Hoe zie jij het. Hoe voel jij dit? Een soort erkenning met alle mildheid en liefde. Hoe kijk jij naar jezelf?

Een tip: Zie jezelf als iemand, die alles kan leren en praat jezelf niet van alles aan. Het begint
echt allemaal bij je eigen mindset.