Rust, ritme, patronen

Blog 13 juni 2023

Als mens hebben we allemaal ons ritme ,dat is mooi en gezond het brengt voorspelbaarheid en daar kunnen we ons aan vasthouden. Het geeft een veilig gevoel iedereen zorgt voor zijn eigen ritme en patronen de een wat meer dan de ander maar we kunnen niet zonder. Denk maar aan de slaap zelf heb ik een poosje slecht geslapen. Ken je dat? Slecht slapen ? Je komt de dag wel door maar het gaat anders. Je kan minder goed concentreren soms ben je emotioneler. Je bent gewoon wat van de leg op een natuurlijke wijze herpakt zich het weer als je goed gaat slapen.

Zo hebben we ook ons eetpatroon vaak zijn de slechte gewoontes ontstaan door patronen die je je eigen hebt gemaakt tijdens het diëten of vlak na het stoppen met een dieet. Heel vaak hoor ik : “overdag eet ik prima, maar in de avond gaat het mis dan ga ik snaaien en kom ik moeizaam uit een eetpatroon”. Met schuld en schaamte en mopperen op jezelf als gevolg. Vaak maak je het zelf heel negatief als je een keer iets eet wat niet goed voor je is. Let er maar eens op welke gedachten ontstaan er als je iets eet wat je eigenlijk niet wilt eten.  Je draait een soort knop om en je eet het toch en tijdelijk heb je een goed gevoel wat eindigt in schuld en schaamte of spijt en mopperen op jezelf.

Een eetpatroon herhalen is vaak beloning op beloning, die vaak een soort veiligheid creëert. Eten is vaak deep down een veilig gevoel wat beloond word. Onze mind is dit vaak aan het afkeuren met gedachten : “Wat ben ik zwak , ik kan het niet volhouden, hup er niet bij stilstaan morgen een nieuwe kans “. Zo herhaalt dit patroon zich soms jarenlang wat zich uit in frustratie en het niet blij zijn met jezelf. Wil je graag uit het patroon komen waar je in zit en ben je hier al tijden mee aan het oefenen ,worstelen en je bereikt het maar niet?

Je veilig bij jezelf voelen is een kern die zo krachtig is en die jou uit patronen kan halen. Daarom richt ik mij niet op minder eten en meer bewegen. Je ziet het gaat helemaal niet over eten het gaat over de relatie die je hebt met jezelf. Als jij het fijn hebt met jezelf heb je geen eten meer nodig om je veilig te voelen maar ook als het je fijn hebt ga je automatisch beter voor jezelf zorgen. Daarom hoef je je niet te focussen op wat je wel mag eten of niet mag eten nee focus je maar eens op jezelf hoe kan jij jezelf steunen door dik en dun. Zorgen dat je alle dingen die je doet van uit liefde en compassie voor jezelf. Om weer te leren kiezen nu is het me-time. Valt me zo op de mensen die ik coach zo gericht zijn op anderen en zichzelf soms vergeten. Het is heel herkenbaar ook in mijn eigen leven heb ik me vaak
gericht op anderen zorgen is zelfs mijn beroep geworden. Dat kan ik goed ik ben ook zorgzaam dus dat is een kwaliteit en tegelijk een enorme valkuil. Ik ben ervan overtuigd des te meer jij in verbinding staat met jouw eigen thema’s in je leven (met jou eigen stuk zelf) des te meer ruimte je aan jezelf geeft des te minder je jezelf hoeft te vullen met eten.

Het is een prachtige ontdekkingstocht met jezelf die je in je kracht zet. Wil jij deze tocht aangaan?

Gratis mijn e-book lezen ? https://www.vetkrachtig.nl/e-book-aanvragen/