Loslaten hoe dan ? …………

Ik hoor heel vaak in een gesprek: gewoon loslaten, maak je niet druk.

Hoe doe je dat eigenlijk loslaten? Ik benoem het zelf ook wel in een gesprek, eigenlijk kan je er niet zo veel mee als je je wel ergens druk om maakt. Het gaat onbewust en soms drukt iets op je wat je moet loslaten maar hoe doe je dat nu? Sinds ik zelf meer stil sta bij mijn eigen gevoelens en meer ruimte ervoor neem, voel ik meer in mijn lichaam. Laatst voelde ik iets druk in mijn nek, lichte spierpijn. Vroeger dacht ik gaat wel weer over of misschien verkeerd gelegen vannacht. Nu stond ik stil d.m.v. meditatie bij mijn lichaam. Ik voelde ineens dat ik me best wel heel verantwoordelijk voel voor mijn nieuwe baan. Nieuwe patiënten, andere verantwoordelijkheid. Ik kan minder delen dan in mijn vorige baan, dacht ik. Ik stond er bij stil en dacht: hoe kan ik dit nu loslaten? Makkelijk gezegd, hoe doe je dat. Ik besefte dat ik graag mijn verantwoordelijkheidsgevoel wil delen, bevestiging had ik nodig. Van collega’s en van mezelf? Waarom, ik ben 54 jaar? Ik kan dit toch zelf? Genoeg ervaring toch? Saboterende stemmetjes die zeggen niet zeuren gewoon doorgaan en aangaan.

Door me stil te zetten en naar mijn gevoel te luisteren maakte ik een plan. Deze week ga ik mijn verlangen van delen bespreken en uitvoeren. Dit gedaan en het leverde me wat op. Geen druk op mijn nek meer, toegeven dat ik aan het inwerken ben en niet te veel hoef te eisen van mezelf. Loslaten is soms niet meer dan jezelf stil zetten luisteren naar je lichaam voelen wat er intern speelt en daar het beste plan voor jezelf van maken en uitvoeren.

En zo gebeurt er heel veel in ons waar we ons druk over maken wat we niet goed voelen en waar we niet bij stil staan door allerlei onbewust gedoe moffelen we het weg. Automatisch heb je onrust en ben je al drie keer naar de koektrommel en zak chips gelopen. Dat helpt even, de onrust is weg. Allerlei stemmetjes ploppen op : “ waarom doe ik dit nu, wat dom ben ik, ik leer het nooit af om naar eten te grijpen, morgen maar weer streng zijn nu mag het even”.

Je kan leren meer grip op je gedachten te krijgen en leren hoe je eigen gedachten kan sturen. In je eigen kracht komen die zo sterk voelt. Het kan echt……