Hoe eten mensen bezig kan houden.

Blog 10 december 2022

Voor mensen die een relatie met eten hebben is de december maand een uitdaging. Eigenlijk draait er veel om eten de boodschap eten komt dagelijks binnen via de
verschillende social media kanalen. Onze zintuigen worden er heerlijk door gevoed. Je hebt allemaal je tradities met eten met de kerst en oud en nieuw en dat geeft warmte veiligheid en houvast. Er spelen gedachten mee over eten die je onbewust of bewust doen kiezen.

Zelf koos ik de woorden met de kerst. “Ik ga genieten van eten, ik mag alles hebben maar ik blijf luisteren naar mijn lichaam”. Mijn hoofd word overal in geprikkeld m.b.t eten. Kijk alleen maar naar de reclame of ga eens rustig op de bank stil zitten ? Er komen zoveel prikkels van lekkernijen voorbij. Tijdens de kerst ging ik af en toe in gesprek met mezelf. Wil mijn lichaam dit nu echt? Het voelt dan zo goed als ik zelf aan het stuur kwam en iets lekkers op zij kon leggen ik wil het gewoon echt niet want het voelt niet goed. Wouhhh wat ben ik toch mooi bezig en het voelt vetkrachtig.

Toen kwam de dag na de kerst, alle drukte voorbij. Ik ben nog een dag extra vrij en de rest van ons gezin ging naar het werk. Ik was alleen thuis. Deze extra dag wou ik gaan besteden aan het spekdikken bakken (oude traditie van mijn ouderlijk gezin in Sellingen Groningen ). Ik vind ze heerlijk, niet te versmaden, of het kniepertjes bakken Drentse traditie ook heerlijk. Ik merkte op dat ik er blij werd van deze plannen om de hele dag gaan bakken. En er ontstond een oude strijd een soort twee strijd die zei: “ ja natuurlijk kan ik gaan bakken dat is gezellig leuk en heerlijk en dat mag toch wel eens.” Een soort leuke bezigheid waarin ik verdwijn, het geeft me veiligheid, traditie en het is heel lekker. En een andere stem zei :” Ja als jij gaat bakken dan blijft het niet bij een spekdik en ook niet bij een kniepertje . Dat is lastig als je daar de hele dag in zit, kan jij dat wel ? Of ga je toch te veel eten en dan te vol zitten?

Eigenlijk wil ik helemaal niet vol zitten. Ik wil blijven luisteren naar mijn lichaam. En toch kwam dat stemmetje weer wat maakt het nu uit gewoon gezellig meedoen, een dag los gaan is niet erg. Natuurlijk is dat niet erg maar wil ik dat wel als ik er echt naar luister? Ik merkte een tweestrijd tussen gevoelens van veiligheid rust, traditie en beloning en een onzeker gevoel. Ik ga vast te veel ervan eten wat uiteindelijk helemaal niet goed voelt. Ik heb gister een keuze gemaakt. Ik ga niet bakken ik wil niet verdwijnen in de lekkernijen. Nee ik ga deze dag dingen doen waar ik ontspannen van word en ik ga mijn dag anders vullen zonder het gevoel te hebben iets niet te mogen. Ik mag alles ……. Een heerlijke vrije dag die me alle keuzes liet maken die er maar zijn…… ik ben aan het stuur …heerlijk en niet mijn relatie met eten.

Het gaat niet om goed of fout het gaat om bewustzijn, bewustwording wat jij wilt dicht bij jezelf. In alle ontspanning.